Силистра

Силистра е пристанищен град на река Дунав в Североизточна България. Той е административен и стопански център на едноименните община Силистра и област Силистра. Населението на града към края на 2010 година е 37 837 жители.Силистра е град с изключително богата история. Сред основните забележителности са остатъците от късно-антична римска гробница и турската крепост Меджиди Табия. През Силистра минава европейски транспортен коридор 7. С намиращия се на отсрещния, румънски бряг Кълъраш има ферибот.

Панорамен изглед към града……

Художествена галерия в Силистра –––>>>

Крепостните стени на Дуросторум ––>>>

История

Град Силистра – античният Дуросторум е основан през 106 г.сл.Хр., когато по нареждане на император Траян на територията на днешния град е настанена една от елитните единици на Римската империя – ХІ Клавдиев легион. Това е началото на една забележителна и славна история. През 169 година императорът-философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град – муниципиум. Между ІІ и VІ век Дуросторум е главният фортпост на империята срещу варварите. Тук е роден “спасителят на Рим”, наричан още “последният римлянин” Флавий Аеций. Тук през 303 – 307 година постигат мъченическа смърт 12 светци, превърнали се във фундамент на християнството в българските земи. През епохата на Първото българско царство при хан Омуртаг в Дръстър е изграден Дунавския дворец на българските ханове, в който през 896 – 897 година се установява самият цар Симеон Велики. През 927 година градът става резиденция на първия български патриарх Дамян. Между ХІ и ХІІ век Дръстър е столица на северните български земи – Подунавие, а през Второто българско царство – митрополитска резиденция и столица на Теодор Светослав и Иванко Тертер.

След турскотозавоюване (1388г.) градчето е силно укрепено. През 1877г. то е пленено от руснаците и отстъпено на България. След неуспешната за България Между-съюзническата войнаСилистра е отстъпена на Румъниясъгласно Санкт-Петербургския договор през 1913 г., като през 1940г. е върната отново на България.

Забележителности

Силистра е един от най-старите български градове, с много богата и древна история. Създаден е преди около 1900 години като римската крепост Дуросторум.

В областта има много римски останки. Тук се намира една от най-ценните в Европа късноантична гробница с древни стенописи от 4-ти век. Днес следите от древното минало са експонирани в самия център на града в архитектурно–археологическия резерват “Дуросторум – Дръстър – Силистра” с разкритата наскоро “Патриаршеска базилика” на патриарх Дамян — първият български патриарх. Базиликата е първата патриаршеска църква в българската държава и втора по големина в страната.

На един от най–красивите хълмове край Силистра е издигната „Меджиди Табия“ – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Уникалното при нея са подземните тунелите, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града.

В околностите на Силистра (с. Сребърна) се намира и един от най-ценните резервати в страната. В резервата Сребърна могат да се видят колонии от пеликани, които летуват там всяка година, както и голяма колекция от препарирани животни. Могат да се слушат и уникални звуци от фауната на местността по време на обиколка из сградата на резервата. Предоставената по-горе снимка е панорамен изглед на Телевизионната кула в град Силистра.

град Силистра

Кадри от Дунавската градина край Силистра

Памет Българска – Историята На Силистра

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: